Dagens PS

Prisade börsprofilen: Så hittar jag aktievinnarna

Karl-Henrik Sundström, tidigare Stora Enso-chef och finanschef på Ericsson, hjälper dig hitta vinnarna på börsen. (Foto: TT)
Karl-Henrik Sundström, tidigare Stora Enso-chef och finanschef på Ericsson, hjälper dig hitta vinnarna på börsen. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 22 nov. 2021Publicerad: 15 okt. 2020

Den tidigare Stora Enso-chefen Karl-Henrik Sundström avslöjar sitt framgångsrecept i unik poddintervju för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Karl-Henrik Sundström, 60, lämnade tidigare i år stolen som vd och koncernchef för finska pappersjätten Stora Enso.

Han har tidigare varit finanschef för telekombjässen Ericsson och är, utan överdrift, en av de riktigt tunga spelarna i börssammanhang.

Dagens PS publisher Mats Hedberg fick ett samtal med honom i vår populära podd Finansräven. Intervjun är på sitt sätt exklusiv eftersom Karl-Henrik Sundström utan omsvep berättar om sina investeringar och guidar dig som letar vinnare på börsen.

Tre faktorer styr hans val av bolag i aktiehandeln: att företaget är digitalt, hållbart och har ett pålitligt ledarskap.

“Hur bedömer jag företagsledningen, hur hållbar är affärsmodellen och hur digitaliserad är man? De kriterierna tittar jag på när jag investerar.”

Det är inte så mycket nyckeltal?
“Nej.”

Karl-Henrik Sundström betonar i Finansräven betydelsen av att göra en grundlig research av bolagen och se om de håller vad de lovar när det gäller att leverera.

ANNONS

Sundström är, berättar han, “väldigt aktiv” med sin egen investeringsportfölj, både privat och professionellt, med fokus på onoterade bolag.

Goda råd till dig!

Att kliva in i onoterade bolag är inte helt enkelt. Här är det viktigt att inte gå all-in direkt, vara uthållig och inte vara rädd för att din andel blir utspädd, förutsatt att ledningen vet vad den gör. Glöm heller inte att kolla hur stor andel grundarna har i bolaget, är den tidigare Stora Enso- och Ericsson-toppens råd.

“Om de brinner för affären och jobbar för aktieägarvärdet – och inte bara för sin lön. Det ett risktagande familjemässigt men nödvändigt om man ska lyckas med startups, det är jättetufft.”

En av Sundströms egna mentorer, förutom chefskollegor, med tonvikt på den gamle Ericssonchefen Kurt Hellström, är Wall Street-legendaren Warren Buffett, som han själv följer och anser gör det mesta rätt.

När det gäller aktietips slår den före detta Stora Enso-chefen ett slag för techgiganten Apple. Aktien lockar honom fortfarande – trots årets rekordrallyn.

Fokus på världens största bolag

Plattformsbolag och bolag som är duktiga på molntjänster är också attraktiva, enligt Karl-Henrik Sundströms investeringsfilosofi.

ANNONS

“Sedan gillar jag bolag som jobbar med internetsäkerhet.”

I Tellus Globala Investmentbolag, där han är aktiv och sitter i placeringsrådet, är strategin att jobba med världens 25 största bolag.

“Vår tes är att de bolag som är riktigt stora bara blir större.”

Så här ser Karl-Henrik Sundström i korthet på:

Telekombolaget Ericsson:

“Ett oerhört viktigt bolag för Sverige”.

Ericsson har en del utmaningar på uppkopplingssidan, särskilt i USA, men står ändå starkt, enligt Sundström, som dock inte har kvar några aktier i telekomjätten.

Skulduppbyggnaden i världen, där centralbanker köper aktier och företagsobligationer:

ANNONS

“Det kan inte pågå i all evighet, man får hålla ögonen på risken. Det jag är mest orolig för är att det blir ett stopp i efterfrågan – att konjunkturen går ner så att människor konsumerar mindre. Om det blir för omfattande har vi stora problem i hela världsekonomin.”

Hållbarhet i svenska företag:

“Det ska vara en god affär och det tycker jag att vi visade på Stora Enso att vi kunde åstadkomma. Trenden att jobba med hållbarhet går stadigt framåt i näringslivet. Sedan kan jag tycka att det borde gå snabbare.”

“Vissa svenska företag ligger långt fram men det är viktigt att förstå att det handlar om investeringar i nya tjänster och produkter.”

Att minska utsläpp är en sak men att vara innovativ i gröna lösningar är den stora utmaningen, det handlar om att ha förmågan att byta ut sin produktportfölj för att nå framgång i hållbarhetsagendan, resonerar Karl-Henrik Sundström.

Konjunkturläget i världen:

“Jag tror att den (konjunkturen) är på väg upp. Jag har inte kristallkulan så att jag kan säga om det är en V-formation eller om det är ett dubbel-W”, säger han med reservation för eventuella bakslag som riskerna med pandemin medför.

På frågan om återhämtningen kan vara ett K, det vill säga att vissa branscher går upp och medan andra går ner, säger Sundström att det är “en intressant reflektion” och pekar på att det är hållbara och digitala företag som klarat coronakrisen bäst och som kommer stå starka även i framtiden.

ANNONS

För covid-19 är, betonar han, en hållbarhetsfråga där usel djurhållning i Kina orsakat ett globalt virusutbrott som både släcker människoliv och stänger ned ekonomier.

Om börsutvecklingen – först ras och sedan rally:

“Jag är skolad att börsen alltid har rätt (skratt).” Det är mycket mer hopp nu i det korta perspektivet än för tre-sex månader sedan. Det känns som att företagen börjar kunna förhålla sig till pandemin.”

Den erfarne börsprofilen har svårt att se, säger han, att de stora ekonomierna klarar ytterligare en lock down.

Kurt Hellström, vd för Ericsson från 1999 till 2003:

“Jag tror fortfarande han är ikonförklarad på Ericsson. Vi som vet vad som hände kommer alltid hålla honom högt.”

Stora Enso utsågs 2018 till Sveriges hållbaraste företag och har även mottagit pris som landets bästa industrivarumärke utifrån sin hållbarhetsagenda. Det här betecknar Karl-Henrik Sundström som extra fint eftersom Stora Enso är ett finskt företag.

Karl-Henrik Sundström har i dag flera styrelseengagemang, däribland i danska vindkraftstillverkaren Vestas och Göteborgsföretaget Mölnlycke, som tar fram medicinska lösningar till den globala vården.

ANNONS

Han har även fått ett “ärorikt uppdrag” att leda Sveriges satsning under världsutställningen Expo i Dubai 2021.

Där utöver är han konsult i hållbarhet.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS