I över ett år har vi matats från media och börsexperter vilka aktier vi skall äga – och inte äga – för att bli framgångsrika under pandemin.

annons
annons

Avanza och Nordnet har slagit transaktionsrekord. Och vinstrekord. För investerarna har det sannolikt varit förspilld tid och pengar.

Ingen skillnad

Den amerikanska nätmäklaren Charles Schwab har analyserat utfallet av de på förhand utmålade vinnar- och förloraraktierna i pandemin. Resultatet framgår av grafen nedan. Ett år senare är utfallen i princip detsamma för de två kategorierna.

De utlovade pandemivinnarna har till och med tappat något till förmån för de aktier och sektorer som identifierades som förlorare.

Andra analyser visar på liknande resultat. Investmentbanken Goldman Sachs har skapat två aktieindex för ”stanna hemma” respektive ”öppna upp”. I slutändan är skillnaden försumbar.

Den snabbfotade investeraren som växlade ”stanna hemma” mot ”öppna upp” i november när första vaccinet godkändes kan ha tjänat en slant. Men det är allt.

ANNONS
ANNONS

Men sedan finns det naturligtvis enskilda aktier där investerare belönats för att ha agerat i tid. Aktieägare i Scandic Hotels Group och hotellfastighetsägaren Pandox förstår betydelsen av att inte lyda det gamla investeringsrådet att sitta still i båten.

Läs mer från Investerardygnet >>