Senaste nytt

annons
annons
Otippat – vilket bolag lånar till noll procent

Otippat – vilket bolag lånar till noll procent

Förra veckans obligationsemissioner innehöll en märkeshändelse. Tyska sportkoncernen Adidas gav ut en grön företagsobligation på 500 miljoner euro med åtta års löptid.

Kupongen, det vill säga den årliga räntan som innehaven av obligationen får för att låna ut pengar till Adidas, var noll procent. Det innebär alltså att Adidas lånar gratis.

Och Adidas är inte det mest solventa bolaget i världen. I våras var dess VD ute i media och varnade för att Adidas skulle gå under om nedstängningen av ekonomierna fortsatte. Emissionen övertecknades dessutom fem gånger.

Det har förekommit nollränta, och till och med negativ ränta, tidigare vid obligationsemissioner. Men då har det varit statsobligationer eller andra obligationer med stater inblandade som garanter. Kommunobligationer hör dit.

ANNONS
ANNONS

Gröna obligationer, där fokus för användningen av pengarna är klimat, jämlikhet etc., har fått lägre räntor men inte noll. När Alphabet, moderbolag till Google, nyligen gav ut en grön obligation var kupongen 0,8 procent per år. Alphabet har bortåt 1000 miljarder kronor i nettokassa.

När kostnaden för lånat kapital är noll ändrar det spelreglerna på aktiemarknaden. Skulder blir plötsligt en fördel. Den uppköpsvåg som startat under hösten lär ju fortsätta. Så länge som det uppköpta bolaget visar vinst medför ju varje affär förbättrade nyckeltal för förvärvaren.

Läs mer från Investerardygnet >>