Senaste nytt

annons
annons

Otippat! Obligationer bättre än aktier i 20 år

Otippat! Obligationer bättre än aktier i 20 år

För första gången under det här milleniet har aktier passerat obligationer i avkastning. Det skedde förra veckan och det har tagit 20 år.

Mätningen avser globala obligationer och aktier.

Nyheten är måhända lite av en överraskning för investerare. Vi har haft en urstark aktiemarknad i tio år och aktier omnämns ju alltid som det bästa tillgångsslaget.

Det stämmer också i ett längre perspektiv. Aktier har i snitt uppvisat en avkastning de senaste 100 åren på i snitt 10 procent. Det är fyra procentenheter bättre än obligationer.

Finanskrisen blev ett skifte

Men i tider av fallande räntor, som fallet nu har varit, blir det även bra fart på obligationer vars värde stiger när räntan faller. Då blir obligationerna mer attraktiva relativt statsskuldsväxlar och bankboken.

Efter finanskrisen 2008 och införandet av nollränta i många länder har det dock skett ett skifte i avkastning till aktiemarknadens favör. Med tanke på att ungefär 135 000 miljarder kronor är placerade i obligationer med negativ avkastning så är det sannolikt att aktier kommer att fortsätta att överavkasta gentemot obligationer.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>