Investera i företag som prioriterar innovation i verksamheten. Och som kan leva upp till målsättningen. De företagen blir såväl mer framgångsrika på börsen som mer motståndskraftiga.

Det visar en färsk rapport från den ansedda konsultjätten Boston Consulting Group (BCG).

Enorm meravkastning

BCG exemplifierar sin analys med att grafiskt visa kursutvecklingen för de 50 mest innovativa företagen på börsen under det spektakulära fjolåret. De företag som då rankades i innovationstoppen avkastade hela 17 procentenheter bättre än börsindex. Det är en enorm meravkastning på bara ett år.

Men det gäller att göra urvalet ordentligt. Enligt BCG uppger två av tre bolag att innovation är prioriterat på företaget. Men i realiteten är bara 20 procent som har en organisation, ledarskap och struktur som kan leva upp till innovationsmålet. Men det har blivit bättre. Enligt BCG var ökningen i företagens prioritering av innovation den största sedan mätningarna startade 2005.

Apple toppar

För att underlätta för investerare delar BCG med sig av rankingen för 2021 (se bild 2). Det är en slagsida åt stora företag inom teknologi och läkemedel. Men det finns även klassiska gamla konsumentföretag som Coca-Cola och Adidas.

Toppar gör som vanligt Apple. Steve Jobs skapelse har så gjort sedan starten. Alla de fem översta platserna besätts av amerikanska techjättar, inklusive Tesla. De blågula färgerna försvaras av Ikea på plats 32 och Astra-Zeneca på näst sista plats. Det är för övrigt de enda nordiska företagen som är representerade på listan över de 50 mest innovativa bolagen i världen.

Svenska orosmoln

Ur svenskt perspektiv finns det alltså anledning att sträcka på ryggen. Därutöver finns ju numera en skog av start-upp bolag som är minst sagt innovativa.

Men det finns några orosmoln. Ericsson platsar inte på listan medan värsta konkurrenten Huawei intar en imponerande åttonde plats. H&M:s största konkurrenter är japanska Fast Retailing och spanska Inditex. Konkurrenterna är till skillnad från H&M med på listan.

ANNONS
ANNONS

Vidare finns flera bolag från fordonsindustrin med i rankingen men både Volvo, Volvo Cars och Scania saknas. Investor bör även fundera på varför Siemens placerar sig högt i innovationstoppen medan ABB lyser med sin frånvaro. Här finns diplomatiskt uttryckt utrymme till förbättringar.

Läs mer från Investerardygnet >>