Gaming och e-handel är två branscher som med stöd av en enorm tillväxt har skapat många miljardärer. Men det finns flera spännande sektorer som står i porten till en explosiv efterfrågeökning.

En svårslagen potential väntar, enligt energikonsulten Wood Mackenzie, i marknaden för energilagring.

Miljöomställningens oundviklighet

Bakgrunden är utfasningen av fossila energikällor till förmån för bland annat förnyelsebara energikällor som sol och vind samt elbilsrevolutionen.

Till skillnad från olja, gas, kol och kärnkraft går det inte styra kapaciteten för sol och vind. Solen lyser på dagen och vindkraft alstrar energi när det blåser. De närmaste 10 åren väntas efterfrågan på energilagring 40-faldigas.

Sverige i framkant

Glädjande för Sverige är att landet har flera företag i framkant av utvecklingen. Dels är det omtalade Northvolt med och bygger flera batterifabriker i Europa. Northvolt har hittills varit en lysande investering för alla inblandade parter.

Ett mindre känt spjutspetsföretag är Göteborgsbaserade Azelio som lagrar sol- och vindenergi. Företaget har under åtta år utvecklat en stirlingmotor som lagrar energi med hjälp av aluminium. Tillverkningen av lagringsmodulerna sker i Volvos gamla produktionsanläggning för bilar.

Azelio har kursmässigt nästan trefaldigats på börsen sedan introduktionen för knappt två år sedan. Men det kanske bara är början.

Bolaget har, enligt ledningen, förfrågningar på försäljningar som uppgår till hela 160 miljarder kronor. Om det realiseras kommer inte marknadsvärdet vara kvar på drygt tre miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>