Dagens PS

Morgan Stanley: Därför ska du köpa Telia och Tele2

Allison Kirkby, vd Telia, har varit del av en fallande marknad. Men nu rekommenderar Morgan Stanley till köp av bolagets aktie. (Foto: TT)
Allison Kirkby, vd på Telia, får blickar mot sig angående huruvida företaget tänker sälja av sin tv- och medieverksamhet. (Foto: TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 22 nov. 2021Publicerad: 17 dec. 2020

Sedan år 2000 har det samlade börsvärdet på Europas telekomoperatörer fallit med 75 procent.

ANNONS
ANNONS

Ökad konkurrens, nya innovationer (WhatsApp etc.), borttagandet av roaming, höga spektrumkostnader och en tuff regleringsmyndighet har varit förödande för lönsamheten i sektorn.

Avkastningen på investeringar understiger i dag kostnaden för kapital för operatörerna. Exempelvis är priserna för mobiltelefoni i Europa en av de mest deflationistiska sektorerna i världen.

Fallande mobilpriser

I snitt har priset rasat med 33 procent per år räknat i gigabit per sekund. Internetbolagen och mobiltelefontillverkarna är vinnarna på samhällets enorma ökning av information. Inte operatörerna.

Men nu kan pendeln svänga till operatörernas fördel tror investmentbanken Morgan Stanley.

Snällare regleringsmyndighet

Det banken bygger sin optimism på är att Europas regleringsmyndighet tvingas att lätta på bestämmelserna för att inte Europa ska tappa mark i teknikutvecklingen. Den nya generationen 5G är en förutsättning för självkörande bilar, smarta städer o.s.v.

Får inte operatörerna tillräcklig avkastning på sina investeringar kommer utbyggnaden att hämmas.

ANNONS

Fyra förändringar

Morgan Stanley ser framför sig fyra viktiga förändringar till gagn både för operatörerna och Europa. Den viktigaste förändringen är färre operatörer i varje land. EU har hittills stoppat de flesta försök till konsolideringar. Telia och Telenors sammanslagning i Danmark är en av många sammangåendet som fått avbrytas.

Medan USA har gått från 13 operatörer till tre på en marknad med 300 miljoner invånare har flertalet länder i Europa fyra operatörer med en betydligt lägre population. Dit hör exempelvis Sverige och Danmark.

Därutöver finns en mängd virtuella operatörer som förvärrar konkurrensen ytterligare.

Högre bredbandspriser

Vidare förespråkar banken att priset för konkurrenten att hyra in sig på fibernät höjs. Ett lågt pris hämmar utbyggnaden. Så är fallet i Storbritannien som bara har 5 procents penetration på fiber.

Det skulle ur svenskt vidkommande i första hand gynna Telia som lagt ned mest fiber i Sverige.

Lägre spektrumpriser

ANNONS

Höga spektrumpriser tror Morgan Stanley är en annan käpphäst som hindrar snabb utbyggnad. I Europa köper telekomoperatörerna på i snitt 15 – 20 år. Därefter måste de förnyas till ofta ännu högre kostnader. I USA köper operatörerna spektrumen för evigt.

Netflix får betala extra

Det sista rådet från banken är mest kontroversiellt. I dagsläget betalar konsumenten för nedladdningar, men leverantören av innehåll i näten (Netflix, Google, etc.) har inte betalat. Principen kallas för Net Neutrality och har gynnat innehållsleverantörerna på operatörernas bekostnad.

En förändring där innehållsleverantörerna får betala har debatterats tidigare. En förändring skulle rucka på styrkeförhållandet till operatörernas favör och öppna för en ny intäktsström. Kritiken mot de stora amerikanska teknologijättarna talar för ett skifte.

Telia mest gynnade

Skulle samtliga profetior gå i uppfyllelse vore det jackpot för Telia och Tele2. Den förstnämnda i synnerhet. Närmast till hands är sannolikt konsolidering där EU redan öppnat dörren på glänt för en förändring. Telia kommer att gynnas i både Sverige och Danmark.

Läs mer från Investerardygnet >>

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS