2003 spelade britten Paul McCartney Beatles- låten ”Back in U.S.S.R” på röda torget i Moskva. Om inte Storbritannien tagit så kraftigt avstånd från Ryssland i kriget med Ukraina hade nog en inbjudan kommit till McCartney att gästspela i Ryssland igen.

ANNONS

Vill åter till Sovjetunionen

För just nu försöker nämligen Rysslands ledning att återuppväcka Sovjetunionen (USSR) i ryssarnas minne.

Detta trots att det är 31 år sedan imperiet gick i graven. Tidningen Newsweek Russian State TV Laments Loss of USSR—’A Soviet Miracle’ (newsweek.com) skriver i senaste numret om hur den ryska statstelevisionen oblygt kampanjar för att Sovjetunionen ska återuppstå.

Bland annat diskuterades om inte geografikartan över Sovjetunionen var mer relevant än den nuvarande ryska.

Källa: Levada Center

Kraftig opinionsökning för Sovjetunionen

Även om det känns förlegat i västvärlden så tycks budskapet vara populärt i Ryssland. Enligt det oberoende ryska opinionsbolaget Levada Center längtar ryssarna allt mer efter gamla Sovjetunionen.

2 av 3 ryssar för

För tio år sedan var det knappt hälften av ryssarna som i Levadas mätningar ångrar att Sovjetunionen upplöstes. Sex år senare hade siffran stigit till två tredjedelar.

Därimellan hade Ryssland olagligt annekterat Krim i Ukraina.

Modersland

Det här stärker bilden av att Vladimir Putin inte är ensam om att vurma för det fornstora ryska imperiet. En statskupp i Kreml, som många i väst hoppas på, skulle kanske inte ändra ryssarnas inställning till kriget i Ukraina.

ANNONS
ANNONS

”Sovjetunionen är mitt modersland”, som programledaren i den ryska kanalen Russia 1 uttryckte sig enligt Newsweek.

Relaterade artiklar:

NATO-chefen: Världen har blivit farligare. Dagens PS