Senaste nytt

Så lågt är Sveriges coronastöd jämfört med övriga länder

Så lågt är Sveriges coronastöd jämfört med övriga länder

Det höjs röster för att Sverige slösar skattepengar på bidrag och stimulanser i samband med pandemin. Men i en internationell jämförelse är det inget att oroa sig för.

annons
annons

Tvärtom visar det sig att Sverige stimulerar ekonomin mindre än snittet i Europa och andra stora ekonomier. Det framgår av investmentbanken J.P Morgans analys och sammanställning av annonserade stimulanser relativt bruttonationalprodukten (BNP).

Sveriges hittills annonserade finansiella stimulanspaket uppgår, enligt J.P Morgan, till drygt 6 procent av BNP. Det kan jämföras med snittet i EU på 8 procent, USA på närmare 12 och Storbritannien på 16 procent. Överlägset störst pengaregn sprids över japanerna där stimulanspaketen uppgår till hela 42 procent av BNP.

Coronadrabbade Italien och Spanien har hittills spenderat en blygsam andel men de kommer att få merparten av EU:s ”recovery fund”. I Europa är det Frankrike som spenderat mest pengar på stimulanspaket. Dubbelt så hög nivå som i Sverige.

Asiatiska länder har än så länge varit försiktiga med utgifterna, men där är samtidigt effekterna av pandemin mindre. Undantaget är Singapore där stimulanserna uppgår till motsvarande 23 procent av BNP. Kina, som även under 2020 kommer att uppvisa tillväxt i ekonomin, har stimulerat ekonomin nästan 50 procent mer än i Sverige.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>