Senaste nytt

annons
annons

Lågt Magdalena – svenska stimulanser i bottenträsket

Lågt Magdalena – svenska stimulanser i bottenträsket

Med USA:s annonserade nya stimulanspaket på motsvarande 15 733 miljarder kronor kommer det amerikanska samhället att få det i särklass största räddningspaketet i världen både i absoluta som relativa tal.

I förhållande till den årliga bruttonationalprodukten (BNP) motsvarar det nästan 25 procent. Det visar en färsk analys av Moody’s Analytics. Och det är exklusive de stimulanser som centralbankerna bidrar med.

Sverige snålar

Tidigare hade Japan de största stimulanserna sett till BNP med 16 procent. Världens näst största ekonomi – Kina – har blygsamma 4 procent. Det är i den häraden som också Sverige ligger i detta nu.

Konjunkturinstitutet räknar med att Sverige kommer att spendera 220 miljarder kronor under 2020 och 2021. Det är mycket pengar men utgör bara cirka 4,5 procent av Sveriges BNP. Det är exempelvis bara hälften mot vad Tyskland satsar.

Inga gratischeckar

I Moody’s sammanställning är det bara Indonesien, Sydkorea och Indien som spenderar mindre. Vad som är bäst att göra ur ett makroperspektiv lär diskuteras. Klart är att den svenska regeringen håller hårt i plånboken.

Om och när USA:s nya stimulanspaket rullar ut kommer varje amerikan att få en gratischeck på cirka 12 000 kronor hem i brevlådan. Det lär inte dyka upp i Sverige.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>