Dagens PS

Läge att tanka Scandic och Pandox – uppmuntrande tecken på återhämtning

Scandic Hotels Group sticker ut bland hotellbolagen. (Foto: TT)
Scandic Hotels Group sticker ut bland hotellbolagen. (Foto: TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 14 okt. 2020Publicerad: 15 okt. 2020

Aktieägare i hotellkoncernen Scandic Hotels Group har haft ett dåligt år. Hittills i år är aktien ned över 60 procent. Till skillnad från övriga börsen har inte Scandic Hotels Group återhämtat sig från fallet i mars.

ANNONS
ANNONS

Detta trots att andra noterade hotellbolag nästan är tillbaka på samma börskurser som vid årets början. Dessutom har aktieägarna varit tvungen att ställa upp i en nyemission för att bolaget skulle överleva.

Nästan lika illa har det varit för Pandox (-50 procent i år) som äger hotellfastigheter. En liten ljusning kunde skönjas under sommaren men nu är beläggningsgraden tillbaka på katastrofalt svaga 30 procent. Men trots det, och trots att det verkar som om Europa får en andra coronavåg, finns det hopp.

Investmentbanken Morgan Stanley följer beläggningsgraden för hotell världen över. I deras senaste mätning framgår att hotell i Kina nu för första gången har högre beläggningsgrad (67 procent) än under fjolåret. I februari var siffran 10 procent.

Nu kanske man måste vara försiktig att dra alltför stora växlar på jämförelsen. De facto hade Kina inte samma spridning av pandemin som i västvärlden. Det är också oklart huruvida beläggningsgraden är ett resultat av kraftig rabattering eller ej.

Likaså kan det vara ett lokalt fenomen i Kina till följd av att turistande kineser stannar på hemmaplan istället för att åka utomlands. Det är fler kineser som reser utomlands and utländska turister i Kina.

Men det är ju i sådana fall samma förutsättningar som för flera andra länder. Det är i vilket fall en märkeshändelse som tyder på att det finns ett liv för hotellbranschen även efter Covid-19. Och det gäller även sargade Scandic Hotels och Pandox.

Läs mer från Investerardygnet >>

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS