Dagens PS

Bankkris i Sverige mycket farligare än i USA

De svenska bankernas tillgångar motsvarar 275 procent av bruttonationalprodukten (BNP). En enorm risk men så systemkritiskt att staten måste gripa in. Är det en hot eller möjlighet är en fråga man kan ställa sig? (Foto: TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 10 apr. 2023Publicerad: 10 apr. 2023

Bankkrisen, som skrämt upp investerare i ett par veckor, har hittills bara dykt upp i USA och Schweiz. Om det vill sig väl följs inte Silicon Valley Bank, Signature Bank och Credit Suisse av fler bankkollapser.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Dubbel exponering jämfört med USA

Det är visserligen inte den högsta andelen i världen. I Schweiz är bankernas tillgångar femfaldigt högre än landets BNP.

Men jämfört med USA så väger de svenska bankerna dubbelt så tungt. Och där blev det som bekant ganska stökigt när två mindre banker råkade i trubbel.

Skakiga inhemska banker skulle få större påverkan i Sverige än vad vi sett i USA.

Svenska banker är en stor risk

Källa: Merrill Lynch

ANNONS

Större tillit i Sverige

Nu är förvisso regelsystemet annorlunda länder emellan. Åtminstone vill ansvariga myndighetspersoner i Sverige få oss att tro det.

Dessutom är sannolikt tilliten bättre för storbanker i Sverige än för kryptobanker i USA eller misskötta banker i Schweiz.

Swedbank nära fallrepet 2008

Men det är viktigt att ha i minnet att Swedbank inte klarade finanskrisen 2008 utan var tvungna att genomföra två nyemissioner. Även banken SEB behövde hjälp med nya pengar.

Trumfkortet för bankerna i Sverige är att de är för stora och systemkritiska för att falla. Det finns för svensk del anledning att vara mer än vaksam.

Relaterade artiklar:

Kanonstart på börsåret bäddar för rekord.

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS