Inflationen kommer att fortsätta uppåt. Amerikanska centralbanken Federal Reserve kommer inte att strama åt i år. Inflödet av kapital till aktiemarknaden kommer att fortsatt vara starkt.

Råvaror och olja har de bästa utsikterna, men plus även för banker och verkstad. Det är dessutom sektorer som kan fortsätta att utvecklas bra även om räntan för tioåringen passerar 2,5 procent.

Sammantaget bör aktiemarknaden i år gå upp med ytterligare 5 – 7 procent.

Ränta över 2,5 procent farlig för börsen

Ungefär så ser ett kondensat ut av de senaste analyserna från Marko Kolanovic som är global strategichef för J.P. Morgan, USA:s största bank.

Det som kan bryta uppgången på aktiemarknaden är räntan. En tioårsränta över 2,5 procent (nu 1,6 procent) bedömer Kolanovic som mycket negativ för aktiemarknaden.

Varning för tillväxt- och miljöaktier

Kolanovic ser också framför sig en stor rotation på aktiemarknaden. Världens investerare är nämligen fel positionerade i dagsläget.

Det senaste decenniet har merparten av kapitalet sökt sig till tillväxt- och miljöaktier. Det är inga sektorer som kommer att utvecklas bra med högre inflation. Marknaden, anser han, har varit långsamma att ta till sig faktumet att inflationen stiger brant.

Det kommer leda till att investerare kommer att få bråttom att möblera om i aktieportföljerna.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>