Senaste nytt

annons
annons

Klarnas käftsmäll – så drabbas bankerna

Klarnas käftsmäll – så drabbas bankerna

I veckan kom ett besked att betalningar till Klarna för fakturor inte längre skall gå till Nordea utan till Klarna Bank. Det är ett av många små steg som det svenska Klarna har tagit senaste tiden för att bli en fullfjädrad bank.

Sveriges storbanker har under resans gång hjälpt Klarna att komma igång med sina tjänster. Till och med applåderat uppstickarens intåg.

Höga sparräntor

Emedan har Klarna byggt ut sina tjänster till att nu på allvar kunna konkurrera med landets storbanker om privatkunderna. Och det är inte utan att bankerna borde bli oroliga.

Nedan är Klarnas bankräntor på sparkontot till privatpersoner.

Medan storbankerna erbjuder noll ränta så får Klarnas kunder en årlig ränta om 0,85 procent utan bindningstid. Och med bankgaranti.

Det är konkurrenskraftigt även mot andra bankutmanare. Resursbank erbjuder exempelvis ”bara” 0,6 procent. Nästa steg för Klarna är, enligt uppgift, ett betalkort som sägs vara vassare än storbankernas dito.

Storbankernas lönsamhetsproblem

Storbankerna brottas med stagnerande lönsamhet.

Banken Nordea har exempelvis samma vinst som för 10 år sedan.

ANNONS
ANNONS

Med Klarnas entré som privatbank kommer konkurrensen inte att bli lättare. Men det är fler länders banker som ska bli oroliga.

Klarna har 90 miljoner kunder i Europa och USA. Och det finns som sagt fler bolag som Klarna.

Källa: Klarna

Läs mer från Investerardygnet >>