Nyligen var J.P. Morgans kapitalförvaltare ute med varningen att börsrallyt – plus 20 procent sedan september – snart är över.

ANNONS

Första halvåret 2023 kommer att ha svag ekonomisk tillväxt och det kommer att ta loven av fortsatta uppgångar, menar banken.

Öka riskvikten

J.P. Morgan har ett förtroendekapital att luta sig mot i form av att firman i oktober viktade om mot en mer positiv syn på aktiemarknaden.

Den lyxen har inte så många andra kapitalförvaltare och mäklarfirmor. Men allt fler har nu börjat acceptera att vi sett börsbotten och rekommenderar kunderna att så smått öka riskvikten i aktier.

Ändrad marknadssyn hos kapitalförvaltare

Dit hör exempelvis SEB som tidigare trodde på en ny börsbotten i april.  Buketten av rekommenderade aktier för första kvartalet skvallrar om en ny marknadssyn (se bild nedan).

Källa: SEB

 

H&M och Electrolux

Det är tidigt cykliska aktier som lyfts fram. I Sverige är det sällanköpsaktier som klädgiganten H&M och vitvarujätten Electrolux som rekommenderas.

I de andra nordiska länderna är det bland annat transportbolag som DFDS och Norwegian och konjunkturkänsliga verkstadsbolag.

ANNONS
ANNONS

Securitas

Bland analytikernas egna favoriter i Sverige får förra årets vinnare – AstraZeneca- fortsatt förtroende.

I kullagerbolaget SKF är det den iscensatta omstruktureringen som lockar. I facket småbolag tycker SEB att värderingen av det defensiva säkerhetsbolaget Securitas är alltför låg.