Kina kommer att stöka till det för världsekonomin 2023 – det visar bland annat det här sökresultatet på Baidu.

ANNONS

Den utdragna kinesiska pandemin och nedstängningarna har fortsatt att stöka till det i världen. Men som bekant har det styrande kommunistpartiets nolltoleransstrategi ifrågasatts. Folkets missnöjesyttringar, bland annat gestaltat i demonstrationer, har framtvingat lättnader på restriktionerna. 

Ny pandemivåg för Kina 2023?

Först mottogs omsvängningen positivt. Det syntes inte minst på aktiemarknaden. Men nu har oroliga röster höjts för att en pandemivåg kan skölja över Kina som äventyrar tillverkningsindustrin i såväl Kina som i Europa. Den europeiska industrin har ju kinesiska underleverantörer. Så är fallet med den viktiga bilindustrin, inklusive Volvo Cars.

Kinavaccinet håller inte måttet

Det kinesiska Covid-19 vaccinet har helt enkelt inte visat sig vara speciellt effektivt. Åtminstone inte jämfört med de vaccin som Europa och USA har tagit fram. Lite hårddraget kan man säga att den kinesiska befolkningen är ovaccinerad. I Sverige och Europa har nästan alla fått minst två doser. Nu kan i värsta fall samma coronapandemi drabba Kina som resten av världen hade 2020.

Censur

Det här är en känslig fråga i Kina och det är kanske därför som den senaste virusstatistiken från Kina tas med en nypa salt. Nyhetstjänsten Bloomberg har dock kommit på ett finurligt sätt att runda ”censuren”.

Kinacovid
Källa: Baidu/Bloomberg

Våldsam uppgång

Kinesiska Baidu är Kinas motsvarighet till Google. Bloomberg har helt enkelt mätt sökstatistiken på ordet feber i några städer. Grafen talar sitt tydliga språk. Uppgången är våldsam och då ska man veta att det varit stor virusspridning i Kina under hela 2022. Tyvärr lär nog Kina fortsätta även 2023 att stöka till det för världen och finansmarknaden.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Kina: Panik och dålig kunskap om covid [Dagens PS]