Dagens PS

Jobba hemifrån 1,5 dagar per vecka är det nya genomsnittet

jobba hemifrån
Trenden fortsätter och framöver får vi räkna med att arbetslivet jobbar hemifrån allt mer. Något som kommer påverka världens fastighetsägare. (Foto: Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 15 sep. 2022Publicerad: 15 sep. 2022

Det är ingen överdrift att benämna skiftet till att jobba mer hemifrån som den största chocken på arbetsmarknaden på flera decennier. Före pandemin var hemarbete under 5 procent i USA för de som hade ett betalt heltidsjobb.

ANNONS
ANNONS

Som mest var andelen hemarbete under 2020 över 60 procent. Nu har den stabiliserats runt 30 procent. I snitt är det alltså 1,5 dagar i veckan som de anställda jobbar hemifrån.

Det visar färsk statistik från WFH  WFH Research | Survey of Working Arrangements and Attitudes.

Lika produktivt att jobba hemifrån

Och frågan är vi någonsin kommer tillbaka till nivåer runt 1 procent som fallet var för 30 år sedan. Företag i såväl Sverige som USA har haft svårigheter att tvinga tillbaka de anställda till kontoret.

När arbetet uppenbarligen i många fall kan bedrivas lika bra hemifrån är det svårt att byta bort den besparing i tid och pengar (transportkostnad) som hemarbete innebär.

Ett flertal studier visar att produktiviteten är ganska lika mellan de som arbetar på kontoret relativt hemarbete.

Jobba hemifrån

Källa: WFT Research

ANNONS

Senaste nytt

Samma nivå i Sverige

ANNONS

De här nivåerna – runt 30 procent – har varit stabila sedan januari 2022 i USA. I Sverige saknas samma uppdaterade statistik men sannolikt är hemarbetet i samma härad.

Internationella företag torde ha liknande krav och upplägg för alla kontor, oavsett land.

Protester på H&M för minskad möjlighet att jobba hemifrån

I Sverige har flera ledande bolag anammat en liberal hållning till var de anställda ska jobba. Musikjätten Spotify introducerade för en tid sedan ”Spotify work from anaywhere-program” som säger något om kontorskravet.

Och det är inte lätt att tvinga tillbaka anställda till kontoret igen. Det fick H&M nyligen erfara när över 1000 personer inom klädjätten skrev på protestlistor när ledningen ville ha mera närvaro på kontoren.

Minskade ytor ger tomma lokaler för fastighetsbolagen

För fastighetsbolagen blir det en grannlaga uppgift att hantera den uppkomna situationen. Än syns inte några ökade vakansgrader på grund av hemarbete.

Men om hyran justeras upp med både inflation och ökade uppvärmningskostnader så borde rimligtvis hyresgästerna med hög andel hemmajobbare överväga minskade ytor.

ANNONS

Relaterade artiklar:

Sänk din elräkning – lär av Tyskland. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS