Inte många vinstlotter vid börsintroduktion längre

Uppdaterad: 27 okt. 2022Publicerad: 27 okt. 2022
Börsintroduktion som en vinstlott
Under de senaste åren har att äga aktier i en börsintroduktion varit rena vinstlotten. Nu ser vi en mer balanserad värdering och tuffast utveckling har de bolag som gör förlust. (Foto: Unsplash)

”Lätt fånget, lätt förgånget” skulle kunna vara en bra beskrivning på hur värdet av en börsintroduktion under de senaste två åren har utvecklats värdemässigt på Stockholmsbörsen.

ANNONS
ANNONS

Att få tilldelning i nyintroduktioner var som att vinna på Lotto. Nästan allt gick upp. Till synes oavsett kvalitet och värdering.

Börsintroduktion nu oftast under teckningskurs

Priset togs nog av teknikbolaget Checkin.com Group som rusade med 500 procent under de första febriga dagarna. På toppen värderades bolaget till 2,5 miljarder kronor trots en omsättning på under 40 miljoner och röda siffror på sista raden.

Men nu är det ett annat investeringsklimat. Luften har bokstavligen pyst ur nykomlingarna på börsen. Med några få undantag (bland annat Engcon, Cary Group och Hemnet) handlas merparten av nyintroduktionerna nu ligger under teckningskursen.

ANNONS
ANNONS

Samma utveckling i USA

Och så här har det sett ut i resten av världen också. Stockholmsbörsen följer samma mönster som i exempelvis USA.

Där har investmentbanken Goldman Sachs skapat ett index av de börsintroduktioner (IPO:s) som ägd rum de senaste två åren (röd kurva i diagrammet nedan).

Utveckling börsnoteringar Källa: Goldman Sachs

 

Förlustföretag

Från att ha stigit med över 200 procent, och utklassat indexet S&P500, så är IPO-indexet nu nere på noll igen.

En bidragande orsak är att flertalet av börsintroduktionerna varit förlustföretag. Det har inte varit en populär profil under det senaste året.

Tillnyktringen är förmodligen hälsosam men det riskerar att reducera intresset för nya börsintroduktioner.

Relaterade artiklar:

Fortfarande för dyrt på börsen. Dagens PS

ANNONS
ANNONS