Hotet mot börsen – monetär avtändning rycker närmare

Uppdaterad: 27 juni 2021Publicerad: 27 juni 2021
stimulanser, börsen
Stimulanserna finns endast tillgängliga under begränsad tid. (Foto: Unsplash)

Just nu har vi hög tillväxt, låg ränta och stora stimulanser. En extremt gynnsam kombination för aktiemarknaden förstås, vilket också avspeglat sig i börskurserna.

ANNONS
ANNONS

I förra veckan flaggade den amerikanska centralbanken (FED) för att styrräntan kan komma att höjas år 2023, vilket är ett år tidigare mot förra prognosen.

Ammunitionen tar slut

Den ekonomiska tillväxten har de pandemikontrande stimulanserna att tacka för den kraftiga uppgången. Men om bara två år tar även den kraftfulla ammunitionen slut, enligt en prognos från den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs. Banken har i diagrammet nedan skissat på de olika tidpunkterna och när alla stimulanser helt och hållet upphör.

Sista injektionen

Nedtrappningen börjar redan under första kvartalet nästa år, alltså år 2022. Den sista injektionen sker enligt analysen under fjärde kvartalet år 2022. Om ett och ett halvt år kommer alltså världens största ekonomi och motorn bland världsbörserna inte längre att få hjälp av dessa typer av gynnsamma stimulanser.

Inga småpengar

Och det är inga småpengar vi talar om direkt. För närvarande är totalen av stimulanserna runt 4 000 miljarder kronor på årsbasis, vilket nästan är lika mycket som Sveriges hela BNP.

Hur aktiemarknaden kommer att reagera återstår ännu att se. Rimligtvis borde väl scenariot så smått börja diskonteras.

Läs mer från Investerardygnet >>

ANNONS
ANNONS