Höjda skatter har, enligt mätningar, seglat upp som ett av de största orosmomenten på finansmarknaden. USA:s nytillträdde president har aviserat både höjd kapitalskatt och företagsskatt. Allt i syfte för att finansiera de enorma stimulanspaketen.

ANNONS

När det gäller företagsskatten tycks en höjning från 21 till 25 procent vara aktuell.

Bättre än snittet

Men det borde inte påverka aktiemarknaden nämnvärt. Snarare tvärtom. Åtminstone om man tar hjälp av historien. Analysfirman BMO Capital Markets har i tabellen nedan undersökt sambandet.

Under de senaste fem åren då företagsskatten höjts i USA (1950, 1951, 1952, 1968, 1993) har den genomsnittliga årliga uppgången på börsen varit 12,9 procent. Det kan jämföras med den genomsnittliga avkastningen sedan 1945 som varit 9 procent. Alltså bättre utvecklingen åren då företagsskatten höjdes.

Finns värre faror

Ännu mer iögonfallande blir avkastningen när man tittar på utfallen åren då företagsskatten sänkts. Då blev uppgången bara 4,6 procent i snitt.

Så långt historiska jämförelser. Men det är uppenbart att det nog finns värre faror för aktiemarknaden att oroa sig för än skattehöjningar.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>