Senaste nytt

annons
annons
Börshotet: Höga skatter kan sänka uppgången

Börshotet: Höga skatter kan sänka uppgången

Som om det inte var nog med inflationsrisk, handelskrig, halvledarbrist och haltande vaccinering så kastar investmentbanken Goldman Sachs in en påsksmäll i brasan.

Nu ska man även, menar banken, se upp för skattehöjningar på bolagsnivå i USA.

Det kommer även att påverka Stockholmsbörsen.

Skattehöjning 2022

Det var ett tag sedan det var aktuellt. I stort sett hela världen har successivt sänkt företagsskatterna sedan 1970-talet.

Men alla stora stimulanspaket måste betalas tillbaka varför Goldman Sachs bedömer att USA kommer att höja skatten redan nästa år.

Banken utgår från president Bidens valkampanj där han utlovade en höjd bolagsskatt i USA från 21 till 28 procent.

Skalpar 9 procent av vinsten

Om den skattehöjningen genomförs innebär det att vinsterna efter skatt reduceras med 9 procent. Goldman Sachs bästa estimat är dock att skattesatsen bara höjs till 25 procent.

ANNONS
ANNONS

Anledningen är att flera amerikanska demokrater i Senaten som vill se en lägre skattehöjning. Effekten skulle i sådana fall hamna på minus 5 procent för företagsvinsterna.

Stockholmsbörsen påverkas

Stockholmsbörsen har utvecklats bättre än USA-börserna hittills i år. Sannolikt spelar den planerade skattehöjningen i USA in.

Men om och när den genomförs kommer det att få en negativ effekt på värderingen och rimligtvis även aktiekurserna. Det kommer även att påverka Stockholmsbörsen.

Läs mer från Investerardygnet >>