Trendbrott i prognoser från samlade investmentbanker och mäklarfirmor. De är i regel positiva till börsen. Det är mestadels rätt eftersom börsen går mer upp än ner.

ANNONS

Men det finns också andra orsaker. Kunderna äger aktier. Merparten, förutom hedgefonder, mår bättre när börsen stiger.  Samtalet med kunderna blir lättsammare när positiva budskap levereras.

Corporate Finance gynnas av positiv börs

Men det finns också en annan anledning. En stor del av vinsten från branschen kommer från börsintroduktioner, nyemissioner och företagsförvärv. Det som på börsspråk kallas corporate finance. Den verksamheten mår bäst i ett positivt börsklimat.

Sedan finns det ju i slutändan fler aktier att köpa för en kund än sälja. Den sistnämnda aktiviteten har sin begränsning.

Minus 2 procent 2023

Därför är det ett trendbrott att det samlade snittet av prognoserna för 2023 från börsstrategerna på Wall Street visar på minus 2 procent.

Det är första gången detta händer sedan nyhetstjänsten Bloomberg började samla in informationen 1999 (se bild nedan).

ANNONS
ANNONS
Historiskt trendbrott
Källa: Bloomberg

Usel empiri

Nämnas bör att den historiska prognosförmågan har varit under all kritik. Exempelvis har strategerna missat alla nedgångsår sedan millennieskiftet. Det inkluderar bland annat såväl techbubblan som finanskrisen. Liksom årets nedgång.

Prognosen för 2022 var en uppgång på nästan 5 procent.

Trendbrott att trotsa kutymen

Men uppenbarligen ser strategerna förutsättningarna för nästa år som sämre än de ovan nämnda kriserna. Man är till och med beredd att trotsa kutymen i branschen och förutspå ett negativt börsår.

Det säger något om förväntningarna.

Morgan Stanley

En av de mest kritiska är investmentbanken Morgan Stanley. Banken, som länge varit negativ till aktiemarknaden, bygger bland annat sitt dystra börsscenario på att företagsvinsterna 2023 ska ned mera än vad prognoserna förespeglar.

Trendbrott
Källa: Morgan Stanley

Vinstfall på 10 procent

Deras egna hemmasnickrade modell (se diagram ovan) pekar på vinsterna nästa år ska falla med 10 procent. I dagsläget pekar konsensusprognoserna för USA-börsen på en vinsttillväxt 2023 på 4 procent.

ANNONS
ANNONS

Minus 10 procent är för övrigt snittet för vinsterna under tidigare recessioner i USA.

Relaterade artiklar:

Börskris bäddar för lukrativa möjligheter. Dagens PS