Nu finns det ypperligt tillfälle att mäta hedgefondernas analytiska förmåga. De senaste veckorna i allmänhet, och den senaste veckan i synnerhet, har hedgefonderna nettosålt aktier för cirka 35 miljarder kronor.

ANNONS

Statistiken kommer från investmentbanken BofA som mätt kapitalflödena till och från börsen.

Hedgefonderna dumpar

Den största nettoköparen har varit privatsparare, eller ”retail” som de omnämns i diagrammet nedan. Proffsen står alltså på ena sidan och amatörerna på den andra. Vem som får rätt återstår att se.

Hedgefonderna har råd att anlita de bästa rådgivarna. Den lyxen har inte privatspararna. Samtidigt har det varit rätt att köpa varje gång börsen har dippat under de senaste 13 åren.

Kampen mellan David och Goliat

Det är som den bibliska kampen mellan David och Goliat. Den vet alla hur den slutade.

Största nettoköpare när hedgefonder dumpar aktier
Källa: BofA

Högsta lönerna

Hedgefonder har mejslat ut det mest lönsamma betalningsupplägget inom fondbranschen. Därför kan de betala de högsta lönerna. Finansbranschen är rationell och ganska osentimental.

Där det pekuniära utfallet är bäst hamnar de attraktivaste medarbetarna. De smartaste analytikerna och förvaltarna sitter därför på hedgefonderna.

Ungefär så går resonemanget på aktiemarknaden.

Finansiell härdsmälta

Men en hög månadslön och/eller högt IQ betyder inte att avkastningen med automatik blir bättre. Faktum är att de största haverierna på finansmarknaden emanerar från just hedgefonder.

ANNONS
ANNONS

Det mest kända exemplet är hedgefonden Long Term Capital Management (LTCM) som hade två nobelpristagare i ledningen.

1998 var ett bankkonsortium tvungna att skjuta till över motsvarande 30 miljarder kronor för att rädda fonden och undvika en härdsmälta i det finansiella systemet.

Relaterade artiklar:

Analys: Recession på väg – oljepriset visar vägen. Dagens PS