Senaste nytt

annons
annons

Härliga börstider – största vinstökningen på ingång

Härliga börstider – största vinstökningen på ingång

Det må finnas en hel del faktorer att oroa sig för som aktieägare just nu. Inflationen, höga börsvärderingar och geopolitik för att nämna några. Men det finns också något i andra vågskålen för bekymrade investerare, nämligen vinsterna.

Innevarande år ser ut att bli betydligt bättre än förväntat och vinstuppgången ser ut att bli den starkaste under detta århundrade.

USA viktigare

Det är investmentbanken J.P. Morgans förvaltningsenhet som ställt samman de reviderade vinstprognoserna efter första kvartalet.

Utfallet för aktierna på amerikanska S&P500 blev nästan 20 procentenheter bättre än förväntat. Det är en enorm avvikelse. Och eftersom USA-börserna styr resten av börsvärlden så är resultatet i USA faktiskt viktigare än utfallet i Sverige.

52 procent upp

Sammantaget prognosticeras vinsterna på S&P500 stiga med hela 52 procent för 2021 jämfört med fjolåret. Det är den största vinstökningen under mätperioden. Större än efter såväl techbubblan som finanskrisen.

Och då ska man ha i åtanke att vinstnedgången under pandemin var mindre än de andra två nämnda krascherna.

Marginalförbättringar

Det är framför allt marginalförbättringar som ligger bakom vinstlyftet. Över 80 procent av vinstökningen kan tillskrivas marginalförbättringar. Ökad försäljning står för de resterande 20 procenten.

Börskurserna följer ju vinsten per aktie över tiden. Det är en bra ledstång att hålla i under orostider.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>