Senaste nytt

annons
annons

Här ska du vara när en inflation kommer

Här ska du vara när en inflation kommer

Det har duggat tätt med analyser om hur man skall skydda sina pengar om och när en inflation gör entré. Frågan är om inte förvaltarjätten Man Groups analys är den mest ambitiösa hittills.

Man Group har identifierat åtta perioder sedan år 1926 då inflationen under längre än sex månader befunnit sig över 5 procent. Vilka tillgångar som gått bra (mörkblå för tider av inflation) framgår av grafen nedan.

I genomsnitt har råvaror och guld levererat en årlig avkastning på över 12 procent under de här perioderna. Ett fantastiskt resultat. Men duon är ensamma om att prestera positiv avkastning under inflationsperioder.

Den sämsta tillgången är långa obligationer (30 år) som uppvisade en negativ årlig avkastning på över 7 procent.

Inte bra för aktier

Aktier i allmänhet verkar heller inte vara något att ha i portföljen om man skall sova gott om natten. Där var avkastningen nästan lika svag som för obligationer med en årlig negativ avkastning om 7 procent. Men aktier är å andra sidan det bästa tillgångsslaget (ljusblå stapel) under alla andra ekonomiska miljöer än inflationstider.

Motsatsen är guld som historiskt i snitt levererat negativ årlig avkastning när det inte är hög inflation.

ANNONS
ANNONS

Warren Buffett

Trots empirin håller inte alla med om slutsatserna. Så här tyckte exempelvis mästerinvesteraren Warren Buffett om aktier 1977, som nästan var crescendot för inflationen under 1970-talet: “Besides, stocks are probably still the best of all the poor alternatives in an era of inflation – at least they are if you buy in at appropriate prices.”

Läs mer från Investerardygnet >>