Efter pandemiåret 2020 trodde nog de flesta att maken till besvärligt år på börsen nog inte skulle upprepas i närtid. 2022 har förutsättningar att göra det. Ett extremt stökigt år med helt nya förutsättningar som exempelvis inflation och krig i Europa.

ANNONS

Marknadens aktörer letar febrilt efter någon fast punkt att hålla sig.

Inflationen styr värderingen på börsen

Den amerikanska kapitalförvaltaren Guggenheim Partners, med över 3 000 miljarder kronor i förvaltning, har i en analys försökt bedöma börsvärderingen i den här nya miljön.

Guggenheim har gått tillbaka till 1960 och undersökt vilken vinstmultipel som marknaden haft vid olika inflationsnivåer.

Källa: Guggenheim Partners

 

15 procent för hög värdering

Ju högre inflation desto lägre P/E-tal är ett väntat utfall. Det intressanta är nuläget. Med 4–5 procents inflation (kärninflation) har marknaden historiskt värderat vinsten 15,2 gånger.

Just nu har det amerikanska indexet S&P 500 ett P/E-tal på 18. Det signalerar med andra ord att börsen är cirka 15 procent för högt värderad jämfört med historiska noteringar.

Vinstprognoser på börsen för höga

Nu finns det emellertid en hel del osäkerheter i siffrorna. Dels börjar flera analyshus räkna med ännu lägre inflation i USA inom kort. Dels finns det å andra sidan risk för att vinstprognoserna är för höga och bör justeras ned.

ANNONS
ANNONS

Investmentbanken Morgan Stanley tror exempelvis att vinsterna i USA borde justeras ned med 10 till 15 procent. Det är möjligt att dessa två eventuella justeringar tar ut varandra i slutändan.

I sådana fall kvarstår slutsatsen att börsen är dyr.

Relaterade artiklar:

Håll ut – börsen har klarat kriser förr. Dagens PS