Trots att värdet på kryptovalutor har rasat och tillgångsslaget har börjat ifrågasättas så märks det inte i lanseringen av nya kryptovalutor. Tvärtom.

ANNONS

Under årets första fem månader har antalet kryptovalutor på marknaden mer än fördubblats.

Nästa tjugo gånger antalet börsbolag

Det finns nu, enligt CoinmarketCap Cryptocurrency Prices, Charts And Market Capitalizations | CoinMarketCap, hela 19 670 olika kryptovalutor att investera i.

Det är som jämförelse nästan 20-faldigt fler än antalet börsbolag på Stockholmsbörsen.

Från hundra till 19 670 stycken på 10 år

Det är i alla avseenden en extrem tillväxt. När mätningarna började 2014 fanns det bara ett par hundra publika kryptovalutor. Marknadsvärdet har däremot gått åt andra hållet.

Sedan toppen i november 2021 har det samlade värdet av alla kryptovalutor mer än halverats till 12 600 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Det är förvisso fortfarande något mer än Stockholmsbörsen och motsvarar ungefär 650 miljoner kronor per kryptovaluta.

Tillväxt i antalet kryptovalutor

Bitcoin extremt dominant

Men så ser det inte ut i verkligheten. Fördelningen är extremt skev. Bitcoin svarar för 43 procent av det samlade marknadsvärdet för alla dessa digitala valutor.

Det är visserligen en lägre andel jämfört med 2014, men bitcoin är fortfarande enormt dominant.

Utrensning och osäkra tider borde gynna bitcoin

Än så länge syns alltså ingen avmattningen i antalet valutor men rimligtvis lär det bli en viss utrensning i spåren av fallande kurser.

ANNONS
ANNONS

Det ska bli intressant att följa hur många kryptovalutor som överlever. När det blir osäkra tider på börsen dras investerare vanligtvis till de största företagen.

Rimligtvis kommer det att se även på kryptomarknaden. I så fall kommer bitcoins andel av kryptomarknaden snart att stiga igen.

Relaterade artiklar:

Rekordlåg värdering av börsens småbolag. Dagens PS