Senaste nytt

annons

Deppa inte – överdriven oro för börskrasch

Deppa inte – överdriven oro för börskrasch

Att högre inflation är på ingång i världen har inte undgått finansmarknaden. Men det behöver inte vara slutet på börsuppgången menar nu allt fler aktörer.

ANNONS

Förvaltarjätten Fidelity hör dit. Fidelity har sökt i historien efter ekonomiska situationer som påminner om den nuvarande för att hitta vägledning.

Fidelity fastnade för perioden kring andra världskriget.

Negativ realränta

Då liksom nu blev ekonomin kraftigt negativt påverkad av yttre faktorer. Då liksom nu injicerades enorma ekonomiska stimulanser varpå inflationen började stiga.

Men den nominella räntan förblev låg vilket medförde att realräntan (nominell ränta minus inflation) blev negativ.

De ljusgröna linjerna i grafen visar börsens respektive realräntans utveckling mellan 1941 och 1945. De svarta linjerna visar nutid med början i mars 2019.

Reflation

Resultatet var, och blir, enligt Fidelity positivt för börsen. En negativ realränta, som vi nu har, förefaller viktigare för börsen än en stigande inflation.

Fidelity kallar det inte ens inflation utan använder benämningen reflation, vilket betyder en återgång till tidigare inflationsnivå.

40 procentic kursuppgång i korten

Om tidigt 1940-tal ska användas som ledstång för aktiemarknaden så ska börsen fortsätta upp med cirka 40 procent de närmaste två åren.

ANNONS
ANNONS

Resan kan bli lite guppig och den förutsätter att realräntan fortsätter söderut. Men förutsättningarna och likheterna i kurvaturen för de olika perioderna är frestande lika.

Läs mer från Investerardygnet >>