“It´s the economy, stupid”, är ett av de mest kända politiska citaten. Uttrycket tillskrivs James Carville, som var strateg i den blivande presidenten Bill Clintons presidentvalskampanj år 1992.

ANNONS

Poängen med den något fräcka strofen är att när inte andra argument verkade bita så talade ekonomin sitt tydliga språk. Då var det lågkonjunktur, vilket var till nackdel för den sittande presidenten George H. W. Bush och gjorde att han fick respass redan efter fyra år. Posten togs över av just demokraten Bill Clinton istället.

Minskad global likviditet

När analytiker och media försöker förklara förra veckans nedgång på börsen är det för frestande att inte parafrasera de bevingade orden med: ”Det är likviditeten, dummer”.

För under förra veckan minskade likviditeten på global basis med nästan 10 000 miljarder kronor (vit kurva). Då följer, som varit fallet sedan pandemins utbrott, börsen (gul kurva) efter. Det visar en körning av amerikanska Bloomberg av de två storheterna.

Följ likviditeten

Exakt vad som ligger bakom den lägre likviditeten förra veckan är ännu oklart. Men det är faktiskt en viktigare parameter än tidigareläggning av räntehöjningar eller några tiondelars högre inflation.

Är man en kortsiktig investerare är det just likviditeten som skall följas först och främst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>