Dåligt tecken – hedgefonderna för positiva

Uppdaterad: 19 okt. 2020Publicerad: 19 okt. 2020
Både brutto- och nettoexponeringen skjuter i höjden, ett varningstecken för börsfall. (Foto: Tobias / Unsplash) hedgefonderna
Både brutto- och nettoexponeringen skjuter i höjden, ett varningstecken för börsfall. (Foto: Tobias / Unsplash)

Hedgefonderna har inte varit så här positiva på fyra år. Det visar en färsk sammanställning av investmentbanken Goldman Sachs över globala aktiehedgefonders portföljer.

ANNONS
ANNONS

Nettoexponeringen, det vill säga hur mycket mer aktierna på den långa sidan är värda relativt de blankade positionerna, är nu hela 57 procent. Då räknar hedgefonderna rimligtvis med att börsen fortsätter upp.

Samtidigt är bruttoexponeringen, det vill säga det sammanlagda värdet av alla innehav relativt fondens substansvärde, nästan på rekordnivåer. Om hedgefonderna räknar med en stökig och volatil avslutning på året så skulle de inte ha så mycket kapital ute i systemet.

Det här kan tyckas vara en betryggande signal, men hedgefonder är tyvärr inga man ska hålla i handen för att bedöma framtida börsutveckling. Snarare tvärt om. Hedgefonderna har visat sig historiskt ha både högst bruttoexponering och nettoexponering före börsfall. Hösten 2018 och våren 2020 är de senaste exemplen

Läs mer från Investerardygnet >>

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS