Dagens PS

Börskrasch i antågande – läs guruns analys

Jeremy Grantham
Stjärnförvaltaren Jeremy Grantham har pricksäkert förutspått tidigare börskrascher. (Foto: TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 23 jan. 2021Publicerad: 23 jan. 2021

”Sista dansen”. Så lyder rubriken på Jeremy Granthams senaste kundbrev till andelsägarna i förvaltarjätten GMO.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Valet av rubrik syftar på att Grantham är övertygad om att han snart kommer att bevittna sin fjärde stora börskrasch. Japan, techbubblan och finanskrisen är de övriga tre.

Grantham menar att den långa börsuppgången sedan 2009 nu slutligen har övergått i en fullfjädrad hysterisk spekulation och kommer att gå till historien som en av historiens största bubblor.

Kuslig precision

Åsikterna är inte unika. Det finns gott om olyckskorpar i finansvärlden. Men Grantham är inte vem som helst.

Han är högt respekterad och hans analyser tas emot i investerarkretsar med vördnad. Grantham var en av de framgångsrikaste förvaltarna på Wall Street och hade en nästan kuslig förmåga att undvika bubblor i tid.

Han klev ur japanska aktier innan kraschen, sålde ut amerikanska aktier före techbubblan och undvek finansaktier före finanskrisen. På senare år har han varit strateg på GMO (Grantham Mayo van Otterloo).

Tecken på bubbla

Grantham ger flera exempel på observationer som förebådar börsens kollaps.

Värderingarna har tappat verklighetsförankringen. Värderingsmultiplarna är på historiska toppnivåer samtidigt som den underliggande ekonomin är på bottennivåer.

ANNONS

Det totala börsvärdet i USA relativt BNP (Warren Buffetts favoritgraf) är närmare 200 procent. Det är dubbelt så högt som det historiska snittet.

Att det noterades 248 SPAC:s (tomma investmentbolag) på börsen i USA förra året är enligt Grantham också en varningssignal.

Slutligen, menar Grantham, brukar bubblor brista efter ett sista börsryck. De senaste nio månaderna har S&P500 stigit med 69 procent.

Köp värdeaktier

Granthams råd är att minska risken (obligationer definitivt) och vikta om portföljen till värdeaktier och innehav i tillväxtländerna.

Båda tillgångsslagen värderas lågt idag enligt Grantham. Och han menar att det inte är någon idé att vänta på att de stora investmentbankerna ska komma ut med rapporter som råder investerare att vikta ned aktier.

Det är för stor affärsrisk för bankerna och kommer aldrig att hända. Grantham summerar nuläget med några precisa formuleringar som gör sig bäst på originalspråket:

“The one reality that you can never change is that a higher-priced asset will produce a lower return than a lower-priced asset. You can’t have your cake and eat it.”

“You can enjoy it now, or you can enjoy it steadily in the distant future, but not both – and the price we pay for having this market go higher and higher is a lower 10-year return from the peak.”

ANNONS

Klicka här för att läsa hela sammanfattningen:

Läs mer från Investerardygnet >>

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]