Börsen inte övervärderad – se bevisen

Uppdaterad: 30 sep. 2020Publicerad: 30 sep. 2020
Deutsche Bank har tittat närmre och hittat bevisen för börsens värde. (Foto: Pexels)
Deutsche Bank har tittat närmre och hittat bevisen för börsens värde. (Foto: Pexels)

Aktiemarknaden har just nu de allra bästa förutsättningarna. Det utsagan kan vara lite svår att ta till sig efter årets berg- och dalbana, men så ser det ut enligt Deutsche Bank (DB).

ANNONS
ANNONS

Anledningen är den rådande inflationsnivån. Banken har tittat på historisk inflation och jämfört med vilken vinstmultipel (P/E) som aktiemarknaden då värderades till. Just i inflationsspannet 1 – 2 procent, där vi nu befinner oss i världen, har värderingen av börsen historiskt varit som högst.

I snitt har P/E-talet varit 21 vid den här inflationsnivån. Och det är faktiskt ungefär där Stockholmsbörsen värderas nu på 2021 års prognoser.

Av tabellen att döma är det hög inflation som aktiemarknaden ska sky mest. Sämsta utfallet är en inflation mellan 5–6 procent. Där har P/E-talet parkerat under tio. Däremot har inte deflation historiskt varit någon katastrof värderingsmässigt.

Under de tiotalet gånger som inflationen befunnit sig under 0 i DB:s mätning så har snittet för P/E-talet varit 14. Det är långt ifrån någon katastrofvärdering. Lagom inflation är bäst för börsen.

Läs mer från Investerardygnet >>

ANNONS
ANNONS