Dagens PS

Analys: Apple bättre utan Steve Jobs

Apple Steve Jobs
Soluppgång över Apple Park, Cupertino. Apple har visat upp en nästan osannolik utveckling även utan Steve Jobs. (Foto: Carles Rabada, Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 05 sep. 2021Publicerad: 05 sep. 2021

I förra veckan – 24:de augusti – var det tio år sedan Apples ikoniske grundare och VD Steve Jobs lämnade över VD-skapet till Apples dåvarande operative chef Tim Cook.

ANNONS
ANNONS

Steve Jobs lämnade men frasen” Apple’s brightest and most innovative days are ahead”. Efter Apples makalösa resa, från i det närmaste konkurs i slutet av 1990-talet till världens största företag, togs uttalandet emot med lite blandade kommentarer.

När Steve Jobs några månader senare avled i sviterna av cancer så började olyckskorparna kraxa. Det fanns bara en Steve Jobs, och han var oersättlig.

Vinsten fyrfaldigats

Men pessimisterna fick fel. Drygt ett decennium senare kan man konstatera att Apple har överlevt. Och mer än så. De senaste 10 åren har varit en formidabel succé för techjätten.

Sammanställningen nedan från analysfirman Morningstar är siffror som är mer än imponerande. Försäljningen har mer än trefaldigast och vinsten fyrfaldigats under Tim Cooks ledning.

Apple Steve Jobs

Fem gånger bättre än index

Och aktiemarknaden har visat sin uppskattning med en osannolik kursuppgång. Sedan 2011 har aktiekursen mer än tiofaldigats. Det är nästan fem gånger bättre avkastning än index.

ANNONS

Börsvärdet är nu uppe i cirka 21 500 miljarder kronor vilket som jämförelse motsvarar dubbla värdet på Stockholmsbörsen.

Apple Steve Jobs

En som inte är överraskad av utvecklingen är ledarskapsgurun Jim Collins, författare till bland annat bästsäljarna Good to Great” och ”Built to Last”.

I The Investor Podcast Network ‎We Study Billionaires – The Investor’s Podcast Network on Apple Podcasts lägger han ut texten om varför Apple har blivit så framgångsrik och varför Steve Jobs inte är saknad.

Innovationer på köpet

Collins menar att Steve Jobs viktigaste insats på Apple inte var att uppfinna en iphone eller en ipod utan att skapa en organisation för framgång och innovation. Det var Jobs målsättning.

Sedan kom de ovannämnda innovationerna på köpet. Och den här kulturen på Apple lever kvar, enligt Collins, och kommer så att göra även efter att Tim Cook har lämnat.

Om så blir fallet är det även bra för Sverige. Apple är nämligen de svenska aktiespararnas utländska favoritaktie.

ANNONS

Relaterade artiklar:

Poff – så blev Tim Cook 6,5 miljarder rikare. Dagens PS

 

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS