Fintechbolaget Quickbit, som utvecklar tekniklösningar, utreder möjligheten att stämma affärstidningen Affärsvärlden efter granskningen som publicerades under onsdagen.

ANNONS

Granskningen innehöll enligt bolaget ”märkliga insinuationer samt provocerande spekulationer” om Quickbits samarbetspartners, ägarbolag och investerare, enkligt ett pressmeddelande.

Med anledning av publiceringen har bolaget gett Advokatfirman Marlaw i uppdrag att utreda saken och vidta tillämpliga rättsliga åtgärder.

”Dessutom kommer även möjligheten att vidta rättsliga åtgärder mot anonyma nättroll och de olika börsforum där smutskastning, ryktesspridning och vidlyftiga spekulationer i syfte att manipulera aktiekurser förekommer dagligen, och det inte bara gällande Quickbit”, skriver bolaget.

Bolaget uppger att de anser att granskade journalistik fyller en viktig funktion samt önskar en öppen konstruktiv och positiv dialog med journalister och redaktioner.

”Men det finns gränser för vad som kan påstås även i journalistikens namn, konsekvenser av detta har vi ju redan fått se i tragiska fall som Benny Fredriksson och Fredrik Virtanen. Därför vill vi se hur långt det går att pröva vårt fall rent juridisk och det inte bara för vår egen verksamhets skull utan även så att andra bolag och befattningshavare kan få möjlighet till upprättelse om så behövs”, säger Sven Hattenhauer, styrelseordförande för Quickbit i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS

Han riktar även en känga mot forum och hur användare där sprider information.

”Tongången är emellanåt brutal och aggressiv på vissa onlinebaserade börsforum där folk ibland tycks kunna häva ur sig precis vad som helst. Men det blir fel när dessa troll kan påverka en börskurs genom sina fantasier och vilda spekulationer. Något som oftast drabbar den försiktige småspararen som blir stressad och väljer att sälja av sitt innehav i panik till en sämre börskurs på grund av ren ryktesspridning. Och detta oavsett om rykten startas i en tidningsartikel som saknar saklig grund eller av anonyma nättroll som på onlinebaserade forum agerar i syfte att skada eller manipulera en börskurs.”