Den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg lägger ännu en tung utmärkelse till sin lista. Time Magazine utser henne till årets person i världen.

ANNONS

Den prestigefyllda utnämningen ges varje år till den person eller organisation som gjort störst avtryck i världen under året. Greta Thunberg är den första svensken som blir utnämnd.

Greta Thunberg pryder Time Magazine omslag med texten ”The power of youth”, ungdomens kraft.

”Det är egentligen ganska ofattbart när man tänker på det. Att det har gått så fort. Och det betyder självklart väldigt mycket. Jag är väldigt tacksam och hedrad över utmärkelsen. Jag hoppas att det kan vara till nytta för rörelsen, för Fridays for future-rörelsen. Det är alla vi som ska vara det, inte bara jag”, säger Greta Thunberg till Dagens Nyheter.

Bland hyllningarna från omvärlden märks en från amerikanske klimataktivisten och förre vicepresidenten Al Gore.

”Briljant av Time att välja Greta Thunberg som årets person. Greta förkroppsligar den unga aktivistiska rörelsen som kräver att vi agerar omedelbart för att lösa klimatkrisen. Hon är en inspiration för mig och för världen”, skriver han på Twitter, enligt Expressen.

I maj utsåg Time Magazine Greta Thunberg till en av de hundra mest inflytelserika personerna i världen.

ANNONS
ANNONS

”Jag brukade nästan aldrig prata på lektionerna med mina klasskompisar. Nu talar jag till hela världen”, sa Greta Thunberg till Time då, enligt Aftonbladet.

I fjol utsågs flera journalister, bland annat den mördade saudiern Jamal Khashoggi, till årets person.