Renewcell är en svensk startup som ska göra revolution i modebranchen. Företaget är en av pionjärerna inom klädåtervinning, och har nu levererat den första ordern med sitt egenutvecklade material.

ANNONS

Det rapporterar Veckans Affärer. Renewcell återvinner gamla kläder för att få fram fibrer som kan bli nya plagg. Det tar cirka 1 timme att omvandla ett plagg till fibrer och för att få fram 1 kg fibrer krävs omkring 1,1 kg textilier, enligt bolaget. Materialet är en form a cellulosa, och förhoppningen är att det ska ta marknaden med storm:

”Modebranschen har tyvärr varit det tydligaste exemplet på att vi förbrukar jordens resurser som om de vore oändliga”, säger Mattias Jonsson, vd på Renewcell, till Veckans Affärer.

Renewcell grundades 2012, och under 2017 fick bolaget in H&M som delägare. Investeringen sågs som ett led i H&M:s arbete för att till 2030 endast sälja miljövänliga kläder, enligt ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Nu har Renewcell alltså gjort sin första försäljning, och har levererat 22 ton fiber till en tillverkare i Kina, enligt artikeln.