Mikroplaster är ett stort globalt miljöproblem där billiga kläder ofta bär skulden. Mimbly är ett startup som ska ta sig an uppgiften att filtrera bort mikroplaster ur vatten.

ANNONS

Produkten heter Mimbox, en tilläggsprodukt till tvättmaskiner som filtrerar bort mikroplaster, samtidigt som den återvinner vatten och sparar energi.

”Det är ett nätfilter som vi har patenterat som rengör sig självt, som håller länge. Oavsett om vattnet kan återanvändas eller inte så fångas mikroplasterna upp”, säger Mimblys grundare Isabella Palmgren till Di.

Sparar mycket

Bolaget jobbar direkt med fastighetsägare där kunderna sparar pengar.

”De fem boxar vi har ute nu har sparat 50 000 liter vatten och med det, massa energi, och självklart har man då också filtrerat bort mikroplast”, klargör Isabella Palmgren.

Men det är i tillverkningen som de största utsläppen av mikroplaster sker. I slutändan måste konsumenterna vara beredda att betala mer för kläder som håller längre och är av bättre kvalitet, och därmed inte släpper ut lika mycket plast, menar Anne-Charlotte Hanning, som forskar om mikroplaster på det statliga forskningsinstitutet Rise.

Ett problem är att det inte finns standardiseringar inom forskningen.

”Det är inte riktigt så enkelt som att fleece är dåligt och återvunnet är bra. Det är mycket svårare än så”, säger Anne-Charlotte Hanning.

Kan användas inom klädproduktion

Tekniken som Mimbly nu utvecklat för tvättmaskiner kan dock även användas till klädproduktion så småningom.

”Vi har haft några dialoger med klädtillverkare om det och det är någonting vi gärna vill göra längre fram”, fortsätter Isabella Palmgren och tillägger:

ANNONS
ANNONS

”I produktionen vore det ju grymt att ha ett filter för att få bort mikroplaster.”

Läs mer: Hållbara däck av maskrosor