Nya och mer gynnsamma regler från 1 januari för den som investerar och installerar solceller på sin villa.

ANNONS

På fyra år har det skett en explosion av solcellsanläggningar anslutna till Sveriges elnät – från 10 000 2016 till nästan 44 000 under fjolåret varav mindre solcellsanläggningar dominerar stort. Närmare 38 000 sorterade under den kategorin och bakom dessa står i första hand privatpersoner, skriver TT.

I artikeln, som publiceras på SvD.se, framgår det att nya regler införts för statligt solcellsstöd. Från och med årsskiftet får du skatteavdrag på installation av solceller, samtidigt som den gamla subventionen till privatpersoner har tagits bort.

Liknas vid rut- och rotavdrag

Den nya skattereduktionen för grön teknik uppges ha samma princip som rut- och rotavdrag, dock med den avgörande skillnaden att avdraget inte bara omfattar själva installationen utan även materialkostnaden, om det ligger på samma faktura.

”Det är arbetet som gör att det blir en skattereduktion. Det ligger i sakens natur att man inte kan gå till något varuhus och köpa grejorna och sedan vänta sig att få rabatt på det”, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket till TT.

Avdraget görs direkt på fakturan som betalas och gäller även laddpunkter för elfordon samt anläggningar för lagring av egenproducerad elenergi.

Läs mer om de specifika avdragen för grön teknik från 1 januari 2021 på Skatteverket.se.

ANNONS
ANNONS

Stopp för investeringsstöd

Det nya systemet gäller endast privatpersoner och som högst handlar det om en skattereduktion på 50 000 kronor per person och år. När det gäller bostadsrättsföreningar behålls de tidigare systemen, enligt TT som uppger att det sedan i somras är stopp för för ansökningar om att få investeringsstöd från Energimyndigheten.

Regeringen uppges ha skjutit till 260 miljoner kronor men pengarna räcker ändå inte till. Bloggen Solcellskollen, som refereras i artikeln, berättar att det strax före jul fanns 9 000 ansökningar om solcellsstöd som inte beviljas stöd. Den som redan installerat solceller kan heller inte söka det nya skatteavdraget för jobbet.