Cementindustrin är under hård klimatpress med ökade krav på att fånga in utsläppen av koldioxid, och nu straffar marknaden bolagens aktier.

ANNONS

Sett till vinst och lönsamhet går det bra för både schweiziska Lafarge Holcim och Cementas ägare, tyska Heidelberg Cement som enligt en analys i Dagens Industri spås göra rörelsevinster i år på 42 miljarder kronor respektive 27 miljarder.

Men marknaden är inte nöjd ur miljöaspekt och straffar cementbolagen för utsläppen, som är enorma och än mer angeläget att få bukt med efter larmrapporten i veckan från FN: klimatpanel.

Di skriver i lördagstidningen att det är lättare sagt än gjort att göra Slite på Gotland till världens första koldioxidneutrala anläggning till 2030, som Heidelberg och Cementa lovat.

Kostnaden beräknas bli 9-12 miljarder

Notan för att fånga in koldioxiden från cementtillverkningen är skyhög och Di tror att Heidelberg Cement inte iscensätter en seriös infångningsprocess ”om inte svenska staten och EU går in och finansierar en avsevärd del” av projektet.

Det skulle kosta 9-12 miljarder kronor att bara göra Sliteanläggningen koldioxidneutral, har Sveriges näringsminister Ibrahim Baylan uppgett i Financial Times, enligt Di.

Det är också osäkert om Cementa – som inte lyckades presentera en duglig miljökonsekvensbeskrivning till Mark- och miljööverdomstolen – får ett tillstånd på ”minst 20 år”. Det är nämligen vad som krävs för att motivera jätteinvesteringen till koldioxidinfångning, enligt tidningen.

ANNONS
ANNONS

Cementa har visserligen fått grönt ljus från regeringen för sin cementproduktion inom ramen för sitt nuvarande tillstånd, men det är bara i åtta månader.

Under tiden ökar kravet på att cementindustrins dominanter i Europa, Heidelberg Cement och Lafarge Holcim, att agera på allvar mot utsläppen.

Dramatiskt skifte oumbärligt

Cementindustrin uppges stå för nära en femtedel av tillverkningsindustrins utsläpp globalt.

I väntan på radikala åtgärder faller cementjättarnas aktier tillbaka på samma nivåer som för fem år sedan, framgår det.

”Det kan bero på att fonder lämnar den utsläppstunga sektorn – precis som med oljebolagen”, skriver Di och berättar att brittiska analysfirman Redburn slår fast att ett ”dramatiskt skifte väntar cementbolagen de kommande tio åren”.

Bedömningen är att cementpriserna måste höjas med 61 procent, samtidigt som aktieägarna blir utan utdelningar.

Det är priset som cementjättarna får betala för att komma till rätta med miljöskadan som deras affärsverksamhet orsakar.

ANNONS
ANNONS

Det duger inte att bara ”skriva fina utfästelser på sina hemsidor”, understryker Di.

Läs även: Regeringens beslut om Cementa är uppseendeväckande [Dagens PS]

Läs mer: KI: Ekonomin lyfter – om cementkris inte uppstår [Dagens PS]

Läs också: Specialister: Det går att minska cementbehovet och minska klimatpåverkan [Dagens PS]