För att ha 50 procents chans att nå FN:s klimatmål måste den absoluta majoriteten av alla fossila bränslen stanna i marken. Det visar en ny studie som har publicerats i tidskriften Nature.

ANNONS

90 procent av all kol, 60 procent av all olja och naturgas måste lämnas orörd. Och då har vi bara 50 procents chans att nå klimatmålet på 1,5 procents uppvärmning. Det är slutsatsen från den nya studien, skriver CNBC.

Efter 1,5 graders uppvärmning är det stor risk för så kallade tröskeleffekter och uppvärmningsprocessen blir oåterkallelig.

Dan Welsby, forskare på University College London, poängterar att rapportens förutsägelser är konservativ, en 50-procentig chans att nå målet på 1,5 grader kräver nollutsläpp mycket tidigare än 2050.

Analysis tar hänsyn till att olika regioner behöver minska sin utvinning av fossila bränslen i olika hög takt.

Utvinning från kanadensisk tjärsand eller från Venezuelas oljereserver är helt undantagna i beräkningsmodellen, eftersom forskarna har tagit hänsyn till den investering som krävs i energi och pengar för att få ut mer energi.

Författarna har byggt studien på tidigare uppskattningar från 2015 som visar hur stora delar av jordens energireserver som vi behöver avstå ifrån att ta upp för att nå FN:s dåvarande klimatmål, som då låg på två grader.

Studien publiceras en månad efter att de världsledande forskarna på klimatområdet kom med sin starkaste varning någon gång i IPCC:s rapport.

ANNONS
ANNONS

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres beskrev rapporten som en ”kod röd för mänskligheten”. ”Rapporten måste innebära en dödsstöt för kol- och fossilindustrin innan de förstör vår planet”, sa Guterres.

Läs också: 

Privat system för koldioxidkompensation kan försenas
Utsläpp minskas med justerad statistik