En dansk grisjätte är nästa företag att behöva försvara sig i domstol mot organisationer som försöker skydda klimatet. Danish Crown anklagas ha sysslat med falsk marknadsföring.

ANNONS

I en marknadsföringskampanj har Danish Crown påstått att fläskproduktion är ”klimatkontrollerad” och att köttet är ”mer klimatvänligt än du tror”. Det har fått tre ideella organisationer att ta en dansk grisjätte till domstol.

”Bara för att nötkött är mer förorenande betyder inte att du kan kalla fläsk klimatvänligt”, säger Frederik Sandby, ordförande för Klimabevægelsen (danska för klimatrörelsen) till Bloomberg.

Shell förlorade i domstol om utsläpp

Enligt Bloomberg pågår just nu 1 800 rättsprocesser världen över angående klimatet. I slutet av maj beslutade en domstol i Nederländerna att oljebolaget Royal Dutch Shell måste sänka sina utsläpp av koldioxid med 45 procent till 2030. Rättsfallet har kallats för banbrytande och gett aktivister världen ny energi att satsa på rättsprocesser.

Danish Crown försvarar sin kampanj och menar att de syftar till ”fläsk från en gris som växte upp på en gård med en tydlig strategi för att minska koldioxidutsläppen”, enligt Astrid Nielsen, biträdande kommunikationschef på Danish Crown till Bloomberg.

Danish Crown är ett kooperativ som ägs av över 6 000 danska grisbönder, och som har ytterligare 13 000 leverantörer i andra länder. De har lovat att sänka sina utsläpp av växthusgaser med 50 procent till 2030.

Greenpeace: Förskönar utsläppsiffror

De har också ett ärende emot sig hos den danska konsumentmyndigheten, där Greenpeace menar att de förskönar sina utsläppssiffror genom att räkna bort de utsläpp som genereras av att odla foder till djuren.

ANNONS
ANNONS

”Det här är en stor bidragande orsak till klimatproblemet. Vad Danish Crown gör är att förvirra konsumenterna om hur man äter klimatvänligt”, säger Kristine Clement som leder organisationens lokala insatser för jordbruk.

Läs mer: Danish Crown säljer Tulip: Förlust på 500 miljoner