Med klimatförändringarna kommer Sverige få se allt större skogsbränder. Nu ökar myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, beredskapen för att möta förändringarna.

ANNONS

Sedan den enorma skogsbranden som härjade i Västmanland 2014 har Sverige sett allt fler större skogsbränder, bland annat under sommaren 2018.

Vanligare framöver

Vad som tidigare var en vanlig syn i södra Europa kan med klimatförändringarna även bli allt vanligare på våra breddgrader.

”2014 var vi inte vana vid det här. Det var något nytt och i och med klimatförändringar ser vi att det nu är större risk för att drabbas av liknande bränder även i norra Europa”, säger Petronella Norell, chef på enheten för nationella insatser och civilskydd på MSB, till Di.

MSB har fått kritik efter storbränderna och vidtagit åtgärder på sistone.

”Vi har utvecklat materiella resurser, vässat vår förmåga att ta hjälp av andra länder och registrerat fler experter till vår resursbas som vi kan skicka ut på plats för att hjälpa kommuner och regioner med samordningen”, säger Petronella Norell.

Släcka tidigt

MSB vill kunna släcka bränderna innan de hinner växa sig stora och har därför fått helikoptrar och vattenskopande flygplan, finansierade av bland annat EU.

”Det betyder att vi också ska kunna stötta andra närliggande länder vid behov, på samma sätt som vi fick stöd av nio länder under sommaren 2018.”

Det förbyggande arbetet innebär även att fler depåer har satts ut med brandslangar och motorsågar och att appen ”Brandrisk ute” har utvecklats.

ANNONS
ANNONS

”Vi måste släcka bränderna tidigt. Därför tittar våra experter på var bränderna riskerar att uppstå och flyttar dit våra resurser”, avslutar Petronella Norell.

Läs mer: Tech-tävlingen ska stoppa världens skogsbränder