Debatten om elsparkcyklarna rasar vidare. Nu har ännu en person i Paris mist livet, och borgmästaren begär att nya regler införs för det trendiga stadsfordonet.

ANNONS

Det skriver Svenska Dagbladet. I dagsläget finns det omkring 20.000 elsparkcyklar i den franska huvudstaden. Tidigare i veckan omkom en man på sjukhus efter att ha blivit påkörd av en minilastbil; han visste inte om väjningsplikten, och körde därför rakt ut i korsningen, enligt artikeln.

Paris har sedan tidigare haft flera uppmärksammade olyckor med elsparkcyklar, enligt Svd. Tidigare i år dog en 80-årig kvinna i Levallois-Perret, en förort till Paris, efter att hon blivit påkörd av en elsparkcykel, och förra månaden var det en pianist på den berömda Opéra Garnier som bröt bägge armarna när hon blev påkörd, och hennes karriär är nu i fara. Pianisten har enligt Svd stämt Paris stad för olyckan.

Paris borgmästare Anne Hidalgo kallar situationen för ”en anarki” i sin nya krisplan.

”Varje vecka hör vi om nya incidenter: en kvinna som blivit påkörd i en trädgård, en åldring som körts ner i ett övergångsställe och dött”, sade hon på en presskonferens i Paris, enligt Svd.

ANNONS
ANNONS

Ett förslag för att reglera verksamheten är att minska antalet verksamma bolag. I dagsläget är det tolv olika företag som tävlar om kunderna, men Hidalgo vill begränsa dem till max 2–3 stycken.