Regeringen viker 22 miljarder i budgeten 2022 för klimatet och miljön, det extremväder som drabbat även delar av Sverige skakar Per Bolund (MP).

ANNONS

Under en pressträff på fredagsförmiddagen presenterade miljö- och klimatminister Per Bolund och hans partikamrat i MP, jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi regeringens satsningar på miljö och klimat.

Enligt DN, som följt presskonferensen, är tanken att Sverige ska få en grön återstart som beräknas kosta 12 miljarder.

Miljöbudgeten i sin helhet 2022 uppgår till 22 miljarder kronor, enligt de båda MP-språkrören där Per Bolund nämner olika extremväderhändelser i sammanhanget och vilka konsekvenser och kostnader de fått, enligt Dagens Nyheter.

”Det är väldigt uppenbart att vi måste hålla ett högt tempo i den gröna omställningen, utsläppen måste minska ännu snabbare. Det kommer att ställa krav på finansieringsmöjligheterna och på kreditgivning, men inte minst på tillståndsprocesserna som behöver bli snabbare”, deklarerar Per Bolund.

Regeringen tänker öka resurserna till berörda myndigheter, bland andra får Naturvårdverket och länsstyrelserna 28 miljoner kronor, Energimarknadsinspektionen 40 miljoner kronor och 80 miljoner ska gå till samordningen av regionala klimatomställningen under nästa år.

500 miljoner till biogas

Hundratals miljoner går enligt regeringens förslag till cirkulär ekonomi, klimatutbildning på högskolenivå, studiemedel och kompetenslyft för klimatet, som det kallas.

Där till vill regeringen lägga 500 miljoner kronor i produktionsstöd nästa år och ytterligare 700 miljoner kronor på vad som beskrivs som ”kontrollstation 2024” årligen till år 2040.

Klimatklivet, som är ett regionalt investeringsstöd, ska uppgå till 800 miljoner kronor 2022 och därefter utökas till 2 miljarder kronor 2023 och 3,2 miljarder kronor 2024, berättar DN med hänvisning till regeringens miljö- och klimatbudgetsatsning.

Regeringen räknar med radikala utsläppsminskningar som en effekt av satsningarna.

ANNONS
ANNONS

Men fler åtgärder är på gång utöver nämnda förslag i budgeten, enligt Per Bolund.

”Vi har satt igång en omställning som är internationellt i fokus. Men omställningen är inte klar”, säger han, enligt DN.

Läs även: Klimatrapport: Vi passerar FN:s gräns före 2025 [Dagens PS]