Oavsett om vi minskar utsläppen drastiskt kommer jorden fortsätta att värmas upp under en lång tid framöver. Om vi ska kunna fortsätta leva normalt på planeten småste vi suga ut växthusgaserna ur atmosfären och lagra dem under jorden, visar en färsk rapport.

ANNONS

Världens uppvaknande till att att rädda klimatet kommer inte ha någon riktig effekt.

I alla fall om man ska tro en ny rapport – publicerad i Scientific Reports. Både permafrosten och Arktis istäcken håller på att smälta, och havsnivåerna att svämma över våra städer.

”Tundran kommer fortsätta att smälta över de kommande 500 åren, oavsett hur snabbt mänskligheten minskar utsläppen av växthusgaser,” säger Jørgen Randers, en av författarna bakom den nya rapporten, till Business Insider. 

Så även om vi ställer om helt och blir CO2-neutrala så kommer medeltemperaturen på jorden att öka med tre grader fram till 2500, jämfört med 1850, enligt rapporten. Havsnivån under samma period kommer att öka med 2,5 meter, vilket kommer att göra många av våra städer obeboeliga.

Sug ut CO2

Allt eftersom permafrosten smälter kommer en allt större andel växthusgaser att frigöras. För att förhindra det krävs att vi suger ut koldioxiden ur atmosfären.

Tekniken kallas CCS, eller Carbon Capture and Storage. Förutom att helt stoppa utsläppen så måste vi suga ut 33 gigaton, eller 36,5 miljarder ton, koldioxid ur atmosfären. Varje år. Det motsvarar ungefär de gemensamma koldioxidutsläppen under 2018.

Tekniken har dock redan börjat användas. Kraftverk i USA, Kanada och Schweiz använder redan CCS för att minska sina utsläpp.

Ett kanadensiskt kraftverk var ett av världens första att använda tekniken – redan 2014.

Läs mer: Dessa åtta klimaträddande AI-projekt finansieras

ANNONS
ANNONS