”Vi har väldigt mycket att göra just nu”. Jämställdhet, kapacitetsbrist och att locka unga talanger är frågor i fokus när Vattenfall Eldistributions vd Annika Viklund sätter sig med Jesper Börjesson. 

ANNONS

Som en av Sveriges mäktigaste inom energi ser Annika Viklund till att deras verksamhet utvecklas till en jämställd och mångfaldig förebild. Genom att systematiskt mäta och följa upp pålyses underrepresentationer i branschen.

Se hela intervjun här:

Redan på universitetsnivå ser vi färre kvinnor på typiska utbildningar som leder in i energibranschen, som elektro- eller elkraftsingenjör. Hon framhåller att det inte borde vara så, då arbetet innebär samma möjligheter oaktat om man är man eller kvinna.

”Man behöver vara lyhörd, inlyssnande, intresserad och kompetent. Jag tror vi behöver jobba mycket mer mot universiteten och de branscher där vi i synnerhet ser att det finns en underrepresentation av kvinnor.”

Nekat seminarium

Annika Viklund vann utmärkelsen Årets Kraftkvinna men känner sig inte ensam i energitoppen, och finner trygghet i att tjänsten de levererar används av både män och kvinnor. Däremot är representationen sämre i andra delar av Europa.

”Jag har faktiskt nekat att ställa upp på seminarium där det bara varit män på scen, för jag tycker inte att det är okej.”

Hon vill fokusera på att jobba systematiskt tillsammans med företagen för att visa att de är en bra arbetsgivare för både män och kvinnor, och sedan ta ut den erfarenheten i Europa.

Kapacitetsbrist i nätet

Att risken för kapacitetsbrist är verklig nekar hon inte. Däremot tänker hon positivt och tror att med Sveriges duktiga ingenjörer, digitalisering och en ordentlig problemformulering kommer problemen lösas stegvis.

”Förändringar går alltid fortare när man väl kommer in i kommersiella lösningar, än vad man tror.”

ANNONS
ANNONS

En framtidsbransch

Energifrågorna är många och därför är det viktigt att locka unga ingenjörer. Det behövs göra ett bättre arbete att presentera branschen och de framtida problem som finns.

”Vi behöver framförallt lägga de här utmaningar vi har på bordet och säga: ’Vi behöver dig för att lösa de här frågorna'”.

Läs mer: Elnätschefen: ”500 miljarder för att klara av klimatomställningen”