Leif Johansson slutar som ordförande för Ericsson vid årsstämman nästa år. (Foto: TT)
Leif Johansson slutar som ordförande för Ericsson vid årsstämman nästa år. (Foto: TT)

Krisdrabbade Ericssons styrelseordförande Leif Johansson slutar vid årsstämman nästa år och han ställer inte upp för omval.

Valberedningen har påbörjat jakten efter en ersättare.

Det här framgår i ett pressmeddelande.

”Jag har haft förmånen att få leda arbetet i Ericssons styrelse sedan 2011 och det har varit en spännande men också utmanande tid”, säger Leif Johansson, tidigare Volvochef och numera alltså avgående ordförande i telekomjätten Ericsson.

I slutet av maj klev finanskändisen Christer Gardell via Cevian Capital in som storägare i telekombolaget, vilket gav aktien eld i baken på börsen.

Sett till kapital är Gardell med sitt innehav i dag största ägare i Ericsson.

Och nu, bara någon vecka senare, kommer alltså Leif Johanssons besked att han tänker lämna ordförandeposten i Ericssons styrelse. Efter Gardells intåg i bolaget har avgångskraven på Ericssons höjts.

Christer Gardell skriver i en kommentar till SvD att han ”respekterar Leifs beslut att inte ställa upp för omval då Ericsson går in i en ny fas”.

Leif Johansson skriver å sin sida i pressmeddelandet:

ANNONS
ANNONS

”Denna strategi, som styrelsen och de större ägarna står bakom, ger goda förutsättningar att realisera Ericssons fulla potential. Bolaget har nu kommit in i en ny fas med fokus på genomförande, och även med en ny ägarkonstellation. Det är rimligt att låta ägarna gemensamt föreslå ordförande och jag vill i god tid meddela att jag inte ställer upp till omval”.

MISSA INTE: Rally i folkaktien efter finanskändisens storköp [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Grattis, Leif – ditt storköp blir aktieklipp! [DagensPS.se] >