”Just nu kommer vi inte åt någonting”, säger Morgan Hed på Kronofogdens specialverkställighetsteam till Expressen.

Bengt Ågerup, skapare av Q-Med-succén, har svenskt rekord i skatteskulder. Skulden uppgår till drygt 1,5 miljarder kronor och Kronofogdens jakt på pengarna går trögt.

77-åringen är skriven i Verbier i Schweiz men ses ibland i Sverige, bland annat i travsammanhang, som är hans hobby.

Expressen berättar att han fotades på Sundbyholms travbana utanför Eskilstuna i höstas. I handen ena handen hade han en exklusiv flaska champagne, i den andra en blomsterbukett.

”Vi kunde ha tagit champagnen av honom om vi varit på plats”, säger en källa inom Kronofogden till tidningen, som berättar att Ågerup står som ägare till travstallet vars hästar uppges vara framgångsrika.

Men trots affärsmannens och succéentreprenörens business i Sverige lyckas Kronofogden inte mäta ut några tillgångar. Enligt Morgan Hed på Kronofogdens specialverkställighetsteam, S-team i Eskilstuna, hittar myndigheten inget som kan kopplas till Bengt Ågerup i Sverige.

Fruktlös indrivningskamp

”Just nu kommer vi inte åt någonting. Vi kan inte konstatera att han har några tillgångar som är utmätningsbart. Det som sker är utmätningen av pensionen. För övrigt har vi inte hittat några tillgångar på de tips vi har. Nu står vi utan tips”, säger han till Expressen.

ANNONS
ANNONS

Utomlands har Ågerup, framgår det, haft en rad exklusiva bostäder, bland annat i Paris och New York. Men inte heller dessa har myndigheterna kunnat ta i beslag då lägenheterna har skänkts till hans barn.

Och ett lyxig fritidshus som han köpte i Stockholms skärgård 2011 för 7,9 miljoner kronor överlät han till sin dotter, som senare sålde fritidshuset vidare för 8,5 miljoner kronor, enligt Expressens granskning.

I den långdragna rättsstrid som Bengt Ågerup haft med Skatteverket har han förlorat i samtliga instanser. Härnäst kan ärendet komma att drivas till Europadomstolen.

”Vi håller på att undersöka om det skulle kunna vara möjligt att gå vidare till Europadomstolen men vi är inte klara med den utredningen ännu”, säger Ågerups advokat Anna Romell Stenmark i artikeln.

Läs även: Skattestriden slut – han ska betala 1,5 miljarder [DagensPS.se] »