Industrimannen Karl Hedin har på kort tid blivit Sveriges nya börsmiljardär i det tysta. Så här ser portföljen ut.

För nio år sedan entrade han börsen med 150 miljoner kronor i kapital. För tre år sedan var portföljen värd 508 miljoner i kronor och i dag har innehavet passerat en magisk gräns. I det tysta har en miljardportfölj byggts upp vid sidan om bolagets ordinarie verksamhet.

Dagens Industri har intervjuat Karl Hedin, barnbarn till farfar med samma namn som 1917 grundade skogsbolaget AB Karl Hedin som i dag äger fem sågverk, sju emballagefabriker, 43 byggvaruhus och 30.000. Nu kan arvtagaren lägga till ytterligare en titel till sitt CV: börsmiljardär.

”Så länge räntorna ligger så här lågt tror jag att börsen håller i sig. Det finns inte så många alternativ, även om jag tror att det förr eller senare kommer en dipp. Efter en lång uppgång kommer alltid en nedgång”, säger han till Di.

Nyckeln till börsframgången, tror Karl Hedin, har varit långsiktighet samt att begränsa sig till ett mindre antal aktier. En annan taktik har varit att följa bolagens ledning – byts vd:n i ett bolag ut kanske Karl Hedin byter aktie, berättar han.

Skogskoncernen äger i dag aktier SCA, Billerud Korsnäs, Essity, Ratos, Skanska, H&M, Volvo, Atlas Copco, Alfa Laval och Industrivärden. Störst är innehaven i de fyra sistnämnda bolagen som Dagens Industri spöat börsen med hästlängder de senaste 12 månaderna: upp mellan 25 och 46 procent.

Efter onsdagens stora ras i H&M har Karl Hedins portfölj förstås tagit en del stryk. Skogskungen sitter dock still i båten och tror att börsen ”överreagerar”.

ANNONS
ANNONS

Och självförtroendet verkar det inte vara något fel på. Di frågar vilken aktie han tror mest på.

”AB Karl Hedin”, svarar han och skrattar.