Dagens PS

Merkel vill stoppa EU-splittring kring Huawei

merkel_5g
"Vi behöver starka säkerhetsstandarder för 5G ", sa Merkel under forumet. Arkivbild. (Foto: TT).
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 28 nov. 2019Publicerad: 28 nov. 2019

Angela Merkel efterlyser en gemensam hållning mot Huawei och företagets 5G-planer i Europa. Olika EU-länder har dragit åt olika håll i frågan och Merkel menar att det kan bli “katastrofalt” om man inte hittar en gemensam hållning. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Även Tysklands försvarsminister har uttryckt oro över att Huawei etablerar 5G-nät i landet och menar att ett förbud kan bli aktuellt. USA har redan satt stopp för en utveckling av ett 5G-nät från det kinesiska företaget, skriver DI.

“En av de största farorna jag ser är att alla i Europa har sin egen Kina-policy och att vi sänder ut olika signaler. Det skulle inte vara katastrofalt för Kina, men det vore katastrofalt för Europa”, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel i ett tal vid ett tyskt internetforum under onsdagen, skriver Yahoo news.

Den problematik som lyfts kring kinesiska Huaweis etablering i Europa är att företagets 5G-nät potentiellt kan möjliggöra spionage, och detta är även anledningen till att företaget inte kommer kunna ta del av det amerikanska 5G-nätet.

Frankrike har inte uteslutit en etablering av kinesiska nät, men landets regering kommer att införa granskningsprocesser mot varje enskilt bolag. Ungern är öppna för att Huawei ska etablera nätverk i landet, skriver DI.

Angela Merkel menade också att Europa borde ha en myndighet för “5G-certifiering”, på samma sätt som det finns en myndighet för kvalitetssäkring av mediciner.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS